Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality

Rozmarné léto 2023- foto 

https://obechajveslezsku.rajce.idnes.cz/JESTE_PAR_FOTEK_Z_ROZMARNEHO_LETA_OD_P._STEFANA_17.6.2023/

 

Rozmarné léto 2023- video 

w_u_dsc_2782.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

20 let Spolku VV.

20-let.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

20 LET Spolku VV.pdf

 

20 let se jménem Vladislava Vančury

20 let se jménem Vladislava Vančury.pdf

 

PŘIPRAVUJEME: Rozmarné léto 2023

Rozmarné léto 2023.pdf

 

 

Dudáci na Rozmarném létě 2022

Vančurovský almanach 2022 (ke stažení níže)

Almanach 2022.pdf

 

 

Vzpomínková akce v Praze (Zbraslav)

praha-zbraslav.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbraslav 2022_Pozvánka.pdf

 

Pozvání na Rozmarné léto 2022

Neděle 19. června 2022

rozmrne-leto-2022.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plakát RL 2022.pdf

 

Ohlédnutí za Rozmarným létem 2021

poslanec-leo-luzar.jpg

 

 

 

 

 

 

Poslanec Leo Luzar hovoří u památníku Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku.

O Rozmarném létu 2021_20_6.pdf

 

Rozmarné léto 2021

Spolek Vladislava Vančury si vás dovoluje pozvat na Rozmarné léto 2021, které se bude konat v neděli 20. června odpoledne v centru Háje ve Slezsku. Letos se uskuteční u příležitosti 130-ti let od narození spisovatele Vladislava Vančury.

Rozmarné léto 2021.pdf

O Vladislavu Vančurovi.pdf

 

"Vančura inspirující"

http://www.halonoviny.cz/articles/view/53877575

 

u-vancurova-pomniku.jpg

 

 

 

 

 

Vladislav Vančura 21. 6. 2020.pdf

 

 

Rozmarné léto 2020

„Začátek Rozmarného léta 2020 vzpomínkovou akcí“

vzpominkova-akce.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzpomínková akce 21.června 15.00 hodin.pdf

 

Rozmarné léto 2019

Videoukázka Rormarného léta 9.6.2019

https://vimeo.com/342891774

plakat_rl2019_kom_v2---kopie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Plakát_RL2019 .jpg

Tisková zpráva o Rozmarném létě 2019.pdf

 

Rozmarné léto 2018

Ozvěny Rozmarného léta 2018

Slavnosti rozmarného_titulní list_v6.pdf

Slavnosti rozmarného_roky_v8.pdf

Ozvěny RL 2018.pdf

RL2018 Ozvěny.pdf

Tisková zpráva o Rozmarném létě 2018.pdf

rl2018.jpg

„Rozmarné léto 2018 – folklorní léto“

Spolek Vladislava Vančury pokračuje v tradici pořádání každoročních slavností s názvem „Rozmarné léto“. Letos to bude 28. ročník.

Festivalový kulturní program slavnosti „Rozmarné léto 2018“ by měl být opět pestrý a bohatý. Na festival jsou kromě souborů z Moravskoslezského kraje a Mikroregionu Matice Slezská pozvány zahraniční soubory z Polska, Ukrajiny, Srbska a poprvé také z Itálie.  Neměly by scházet ukázky z Vančurovy tvorby. Součástí budou doprovodné akce, ke kterým bude patřit krojované pozývání na festivalový den Rozmarného léta 2018, výstava s vančurovskou tématikou, vzpomínkový akt u pomníku Vladislava Vančury, setkání s pozvanými spisovateli a hosty.

Do kalendáře si již dnes můžete poznačit termín - neděle 10. června 2018, kdy se bude Rozmarné léto konat v Dohnálkově parku v Háji ve Slezsku.  Jsou zváni všichni, malí i velcí, zblízka i zdaleka. Na Vaši návštěvu se těší Vančurovci. (-LL-)

Pozvánka Rozmarné léto 2018.pdf

Folklorní léto_program2018.pdf

Katalog k výstavě Vančura_místopis_.pdf

 

Rozmarné léto 2017

Tisková zpráva o Rozmarném létě 2017.pdf

 

Neděle 18. června 2017

Blíží se Rozmarné léto.

Po velmi úspěšném loňském ročníku Rozmarného léta se mohou i letos jeho návštěvníci těšit na hodnotný kulturní program. Na neděli 18. června jsou do Dohnálkova parku opět pozvány přední zahraniční folklórní soubory, aby prezentovaly poklady ze svých národních tradic. Přijedou temperamentní tanečníci ze Srbska, Kypru, Ukrajiny, Polska. Nebude scházet slovesné lidové vyprávění ani prezentace souborů z Mikroregionu Matice Slezská. Z Vančurova díla zazní úryvek z monumentálních Obrazů z dějin národa českého. U Vančurova pomníku si připomeneme 75 let od doby, kdy za stanného práva byl mezi prvními českými vlastenci na Kobyliské střelnici v Praze nacisty Vančura zastřelen.

Rozmarné léto 2017 bylo zařazeno mezi významné krajské kulturní akce a podpořeno Moravskoslezským krajem a obcí Háj ve Slezsku. Malí i velcí, zblízka i zdaleka, všichni jste srdečně zváni.                              (LL)

Pozvání na RL 2017.pdf

 

Vzpomínky na Rozmarné léto

Pro přečtení klikněte níže

Vzpomínky na Rozmarné léto

 

Rozmarné léto v uměleckých překladech

Pro přečtení klikněte níže

Rozmarné léto v uměleckých překladech

 


 

Pozvání na Rozmarné léto 2016

 19.6.2016 

125. výročí narození Vladislava Vančury

Letos si připomínáme 125 let od narození jednoho z nejvšestrannějších českých umělců, kterým byl Vladislav Vančura. Narodil se 23. června 1891 v bývalém hájeckém cukrovaru. Autor Rozmarného léta, Konce starých časů, Pekaře Jana Marhoula a dalších literárních děl byl posmrtně jmenován národním umělcem. Za fašistické okupace se zapojil do odboje, za což byl v době heydrichiády popraven.

Spolek Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku každoročně v červnu pořádá kulturně společenskou akci Rozmarné léto. Letošní ročník se koná v neděli 19. června. Bude tradičně zahájen pochodem mažoretek, pietním aktem u pomníku Vl. Vančury a poté pestrým kulturním programem v Dohnálkově parku. Představí se v něm naši i zahraniční umělci z Polska, Slovenska, Maďarska, Srbska. Součástí festivalu budou i další doprovodné akce.

Vážení přátelé, v neděli 19. června můžeme společně prožít pestrý začátek rozmarného léta v kouzelném prostředí Háje a Dohnálkova parku. Členové Spolku Vladislava Vančury vás srdečně zvou.

Ladislav Ludvík

Pozvánka na RL 2016.pdf

 

logo.giflogo-haj.jpg

 

Celá akce Rozmarného léta byla podpořena Moravskoslezským krajem a obcí Háj ve Slezsku.

 

V Háji je léto vždy ROZMARNÉ

Článek k přečtení v příloze níže

V Háji je léto vždycky Rozmarné.pdf

Rozmarné léto 2015.pdf

Plakát a program RL 2015.pdf

Rozmarné léto - Program.pdf

Výstava knih VV.pdf

 

 

 Program Rozmarného léta 2014

 Program RL 2014.jpgprogram-rl-2014.jpg

 

 

 

 

 

 

 Výstava filmových plakátů

Výstava filmových plakátů.jpg

Výstava fotografií

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obálky a první vydání díla spisovatele

Obálky knih

 

Pozvání na Rozmarné léto 2014

21.6.2014 Rozmarné léto 2014 s výstavou filmových plakátů

Rozmarné léto 2014   pozvánka

 

 

Pozvání na oslavu 1. máje 2014

 Pozvání na oslavu 1. máje

 

Pozvání na rozmarné léto 2013

 Pozvánka na Rozmarné léto

Tisková zpráva pro tisk a média

 

Soubor článků k 70. výročí popravy spisovatele Vladislava Vančury

Sborník - obálka

Sborník 2012

 


 

Háječané vzpomenuli slavného rodáka 

V sobotu 23. června 2012 se v Háji ve Slezsku, rodišti významného spisovatele, dramatika, antifašisty Vladislava Vančury konal už 22. ročník Rozmarného léta. Letos si přítomní připomněli 70. výročí popravy V. Vančury německými fašisty.Místopředseda Sdružení Vl. Vančury, tradičního pořadatele Rozmarného léta, doc. Ladislav Ludvík u pomníku Vl. Vančury řekl, že Vančura byl jedním z představitelů pokrokové české avantgardy, nositelem i propagátorem moderních uměleckých směrů. Připomenul Vančurovy neohrožené postoje v boji proti fašistickým okupantům a jeho hrdinnou smrt na Kobyliské střelnici. Delegace u pomníku položily květiny.bez-nazvu.pngV Dohnálkově parku o životě a díle pohovořil člen Sdružení Josef Kimpl. V pestrém kulturním programu vystoupily mažoretky a tanečníci spolku Źródło z polské Ratiboře, bylo zde lidové vyprávění s doprovodem Hájeckého šramlu, všem se líbily melodie hudební skupiny Trio Domino. Přítomní si za slunného počasí v krásném přírodním prostředí i zatančili.  Z osobnosti se Rozmarného léta zúčastnili poslanec Miroslav Opálka, starosta obce Háj ve Slezsku Karel Palovský, zástupci Matice Slezské a další. Vladimír Remek, poslanec Evropského parlamentu a také člen Sdružení Vl. Vančury, zaslal Rozmarnému létu srdečný pozdrav.  (jz)

 

 
Odkazy na videoreportáže z Rozmarného léta 2012
 
 
Mažoretky na Rozmarném létě 2012 http://www.youtube.com/watch?v=6RXjR8wqBQI&feature=plcp 

 


Tradice Rozmarného léta knižně

Vážení čtenáři, příznivci Rozmarného léta,dovoluji si do života uvést druhé, doplněné vydání publikace s názvem Tradice Rozmarného léta v rodišti Vladislava Vančury. Autorem je významný publicista, laureát Ceny Vl. Vančury, dr. Josef Zlomek.tradice-rozmarneho-leta.jpgPrvní vydání zrealizovalo Občanské sdružení Vladislava Vančury v Háji ve Slezsku ve spolupráci s Obecním úřadem v roce 2008. Publikace zachycovala události sedmnácti ročníků Rozmarného léta, včetně vzniku Sdružení Vladislava Vančury. Druhé vydání je doplněno o další ročníky Rozmarného léta, nové laureáty Ceny Vladislava Vančury. Dále obsahuje kapitoly o vzniku a působení Hájeckého šramlu, který se stal nedílnou součástí Rozmarného léta, o vztazích mezi Vančurovci a kulturním spolkem Żródło z Ratiboře, o družebních stycích Háje ve Slezsku a slovenskými Liptovskými Sliači. V novém vydání je také informace o významném počinu Vančurovců -  prvním překladu Vančurova Rozmarného léta do španělštiny. 

Publikaci, která je k dostání v knihovně a infocentru v Háji ve Slezsku, vydalo Občanské sdružení Vl. Vančury za finanční podpory Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a v zajímavém formátu vytiskla Tiskárna MAJ, s.r.o.  Věříme, že druhé, doplněné vydání Tradic Rozmarného léta vás zaujme a dále rozšíří povědomí o slavnosti Rozmarného léta i o všem, co s ní souvisí.  

Ladislav Ludvík,
za Občanské sdružení Vl. Vančury
 
Sborník příspěvků 2011