Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knižní publikace

Knižní obálky a bibliografie Vladislava Vančury

 

Z činnosti Občanského sdružení Vladislava Vančury v roce 2010
Příspěvek do kroniky obce Háj ve Slezsku

Občanské sdružení Vladislava Vančury osmým rokem zůstává věrné svému předsevzetí, které přijalo při svém založení, nevymezovat se jako úzká skupina odborníků, ale svou činností přispět k rozvoji povědomí, tradic a kulturního odkazu uměleckého díla našeho slavného rodáka Vladislava Vančury a v tomto smyslu oslovit všechny občany obce a slezského regionu.
Občanské sdružení Vladislava Vančury se při svých akcích již delší dobu neomezuje jen na akce pořádané v obci, i když jich tu pořádá nejvíce. Tradičně pořádá kulturně společenskou akci Rozmarné léto. V roce 2010 byla tato akce součástí projektu obce „Naše Slezsko bez hranic“. Za účasti umělců Stowarzyszenia kultury Ziemi Raciborskiej z Polska a folklórního souboru Sliačan z družební obce Liptovské Sliače se ve dnech 18. až 20. června 2010 uskutečnil Festival Rozmarného léta.
Sdružení v roce 2010 uspořádalo nebo se zúčastnilo téměř třiceti kulturně společenských akcí. Byly to zejména akce v naší obci, kde především hudební skupina sdružení nazvaná Hájecký šraml vystupovala na akcích smolkovských a lhoteckých hasičů, hájeckých zahrádkářů a myslivců, ale též při letních a předvánočních vystoupeních v Domově pro seniory – Ludmila ve Smolkově i na dalších místech v sousedních obcích. Je třeba říci, že nás rádi vidí na besedách i při písničce či koncertu jak v Polsku, tak i na Slovensku. Při neformálním setkání se starosty Liptova, kde jsme také hráli, nás pozvali na návštěvu, a tak jsme poznali nejen prostředí Liptovských Sliačů, ale i ostatních vesnic na Liptově.
V rámci projektu obce „Naše Slezsko bez hranic“ se Vančurovci účastnili mnoha akcí spojených s výtvarným plenérem polských a českých umělců na obou stranách hranice. Při besedách s výtvarníky a návštěvníky těchto akcí naše lidové písničky navodily opravdu příjemnou atmosféru. Snad jednu vzpomínku za všechny. Bylo pro nás velkým oceněním, když v Galerii u Jakoba v Opavě po vystoupení přišla za námi rodačka ze Štítiny žijící ve Švédsku a velmi srdečně nám poděkovala za krásný zážitek, na který bude v cizině dlouho vzpomínat.
Členové sdružení obětují mnoho svého volného času práci ve Sdružení. Není vždy jednoduché přijít na zkoušku nebo se za vánice vydat na koncert do Polska, kde máme závěrečné vystoupení a kde na nás čekají. Bylo nám také líto, když jsme nemohli pro nepřízeň počasí v plánovaném termínu přijet do Domova pro seniory. Odměnou nám byla radost seniorů z našeho vystoupení, které se o nějaký den posunulo. Práce pro sdružení je mnohdy pro jeho členy časově náročná, ale dělají ji rádi.  
Poděkování za práci patří jistě všem členům. Nejvíce je však třeba ocenit dobrou vůli, obětavost a úsilí našeho kontrabasisty Oty Vrbaty, který statečně bojoval s vážnými zdravotními problémy a přesto nezapomněl na svoji basu a na své sdružení. Dnes už je třeba říci, že ten boj vyhrál a lepšího basistu a kamaráda bychom nenašli.

Za Občanské sdružení Vladislava Vančury
předseda JUDr. Petr Jaroš, CSc.

 

Knižní publikace

  1. Vladislav Vancura: Un verano caprichoso (překlad Rozmarného léta do španělštiny, E. Mánková). Orego, Háj ve Slezsku, 2007, ISBN 978-80-86741-74-1. (křest leden 2008)
  2. Josef Zlomek: Tradice Rozmarného léta v rodišti Vladislava Vančury. Sdružení Vl. Vančury ve spolupráci s obecním úřadem, Háj ve Slezsku, 2008, ISBN 978-80-86458-25-0. (křest červen 2008)
  3. Kolektiv autorů: Almanach z projektu Naše Slezsko bez hranic 2010. Obec Háj ve Slezsku a Maj-Tiskárna, 2010, ISBN 978-80-86458-35-9.

CD a elektronické prezentace

  1. Obec Háj ve Slezsku - rodiště Vladislava Vančury. Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík, text P. Jaroš, přednes E. Válková. Háj ve Slezsku 2006. (elektronická verze)
  2. Rozmarné léto 2006. Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík. (elektronická verze)
  3. 630 let trvání obce Háj ve Slezsu a jeho tří dnešních částí – Jilešovic, Chabičova a Smolkova. Rozmarné léto 2007. Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík. Pro členy a přátele Občanského sdružení Vladislava Vančury zhotovila MAJ-TISKÁRNA, s.r.o.
  4. V. Vancura: Un verano caprichoso (překlad Rozmarného léta do španělštiny, E. Mánková). Orego, Háj ve Slezsku, 2007. Elektronická verze v PDF.
  5. Ozvěny Rozmarného léta 2008. Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík.
  6. Jak kosmonaut slaví narozeniny. Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík a kol. (elektronická verze, 2008)
  7. Rozmarné léto 2009. 225 let vzniku osady Háj. Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík, O. Šaldová, V. Trojka. Pro členy a přátele Občanského sdružení Vladislava Vančury zhotovila MAJ-TISKÁRNA, s.r.o.
  8. Návštěva v družební obci Liptovské Sliače (22. – 23. 8. 2009). Obrazový záznam a PwP: L. Ludvík, Oldřich Sněhota, Oldřiška Šaldová.
  9. Co přinesl projekt NAŠE SLEZSKO BEZ HRANIC 2010. Obrazový záznam kolektiv, redakce L. Ludvík. Pro členy a přátele Občanského sdružení Vladislava Vančury zhotovila MAJ-TISKÁRNA, s.r.o.