Jdi na obsah Jdi na menu
 


Založení

Kdo by neznal takové skvosty české literatury jako je Rozmarné léto, Markéta Lazarová, Útěk do Budína a mnoho dalších děl významného českého spisovatele, dramatika, režiséra, humanisty, bojovníka proti válce, člověka, jenž měl rád život a rozuměl lidem – národního umělce Vladislava Vančury. Je narozen v Háji ve Slezsku.
 

Ke stému výročí narození spisovatele se v jeho rodišti uskutečnila slavnost nazvaná podle jeho románu Rozmarné léto. Měla velmi dobrý ohlas u pokrokové veřejnosti. Poté každým rokem přibýval další a další ročník. Vznikala nová tradice vančurovských setkání na počátku léta. Postupem času si skupina místních nadšenců vzala za své připomínat si zdejšího významného rodáka a na podzim roku 2003 bylo posléze ustaveno občanské sdružení se jménem Vladislava Vančury.  
 

Charakter sdruženíbez-nazvu.jpg
Sdružení není politickou organizací a jako občanské sdružení je otevřeno všem občanům, kteří chtějí svou činností přispívat k rozvoji povědomí, tradic a kulturního odkazu uměleckého díla Vladislava Vančury. Sdružení se nechce prezentovat jako úzká skupina „odborníků“ orientovaná na dílčí oblast kultury, ale chce zejména oslovit všechny občany Vančurovy rodné obce a slezského regionu. Nevyhýbá se kulturním kontaktům v Moravskoslezském kraji, České republice, ani v zahraničí.