Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktivity

Činnost sdružení je pestrá a různorodá. Každým rokem se snaží přicházet s něčím novým, co by dále prohloubilo a rozvinulo dosavadní vančurovskou tradici. 
 

  • Ke stěžením aktivitám patří pravidelné pořádání červnové slavnosti Rozmarné léto, kulturní tradice v obci Háj ve Slezsku, věnované našemu slavnému rodáku, spisovateli Vladislavu Vančurovi. Postupem času se proměnila v kulturní festival. Výrazně přispívá k obohacení života občanů v obci a okolí, přispívá k rozvoji povědomí a svébytnosti slezského regionu.
  • Od roku 2005 je pravidelně každým rokem na návrh občanského sdružení udělována obcí Háj ve Slezsku prestižní Cena Vladislava Vančury významným osobnostem z oblasti umění a kultury.
  • Sdružení se snaží svým drobným vkladem přispívat k popularizaci díla Vladislava Vančury přípravou ukázek pro prezentaci na veřejnost. Účastní se na přípravě a realizaci projektů v oblasti kulturních aktivit a uchovávání kulturního dědictví, iniciuje překlady vybraných Vančurových děl do cizích jazyků ap.
  • Sdružení navazuje a rozvíjí vztahy na kulturní spolky, folklorní soubory, divadelní ochotníky v regionu i v zahraničí, kupř. se jedná o kulturní spolek Źrodło (Ratiboř, Polsko), folklorní soubor Sliačan (Liptovské Sliače, Slovensko).
  • V rámci občanského sdružení vzniklo a činnost vyvíjí hudební těleso Hájecký šraml.  Neodmyslitelně patří ke krojovanému pozývání na slavnost Rozmarné léto a přispívá k dalším kulturním akcím v obci a jejím okolí, účastní se na festivalech v zahraničí.
  • V neposlední řadě je to propagace vančurovské tradice a činnosti sdružení formou článků v denním tisku, časopisech, vydávají se příležitostné tiskoviny a publikace ap.