Jdi na obsah Jdi na menu
 


Složení tělesa a repertoár

 

foto-sraml.jpgHájecký šraml
součást všech akcí
Vančurovců
 
 
 
Muzicírování hájeckých občanů se udržuje po generace. Vzorů je bezpočet. Jsou jimi učitelé hudby, zpěváci sóloví i působící ve sborech, vzdělaní interpreti hry na hudební nástroje i samoukové, hrající často v amatérských či registrovaných kapelách. O jejich úspěšných vystoupeních v místě i jinde ve světě není pochyby.
Ve sdružení Vladislava Vančury, které každoročně organizuje v Háji ve Slezsku kulturní svátek „Rozmarné léto“, se sešlo i několik hudebních nadšenců, což způsobilo, že se do popředí zájmů dostaly také nápady na vytvoření alespoň malé hudební skupiny. Myšlenka postupně zrála.
Inspirací byla dobrá souhra kytary Petra Jaroše, harmoniky Ladislava Ludvíka, zpěvu Oldřišky Šaldové a Ladislava Slaniny, a to při pozývání na Rozmarné léto 2004 a následující ročníky. Také návštěva Evropského parlamentu ve Štrasburku v září 2007 přispěla k tomu, že se nápad, vytvořit hudební těleso, zrealizoval. A tak Petr Tománek zvládl ozembouch, Milada Sluková a Mirek Nábělek posílili zpěv.
Koupí basy se splnil netušený sen Otovi Vrbatovi, který se stal naším basistou, a rovněž novou mandolínu se pokouší zvládnout Oldřich Sněhota. Osloven jsem byl i já, coby hájecký rodák, příznivec akcí Vančurovců a absolvent Lidušky ve hře na housle. Byla to pro mne, po třiceti letech nehraní, velká výzva.
Takto veskrze amatérské hudební těleso si dalo do vínku hru skladeb a písní lidových či zlidovělých. Pilným cvičením se rozsah písniček přehoupl přes hranici dvou set. Významnými přínosy pro naši produkci bylo navázání spolupráce s hudebním poradcem Milanem Šromem, projevy aktivní podpory fanynek Smíšeného pěveckého sboru z Háje ve Slezsku a velmi úspěšná vystoupení na Slovensku i v Polsku. Názvem „šraml“ bývaly v minulosti označovány malé lidové kapely. Často to bylo označení hanlivé, svědčící o nekvalitní hudební produkci. Slovo má však své historické kořeny. Od roku 1877 se jím nazývala hudba vídeňských kaváren, hospod a zábavných podniků, kterou provozoval vídeňský hudebník Johann Schrammel se svou hudební skupinou, skládající se ze dvou houslí, harmoniky a kytary. Sám pro tento soubor hudbu komponoval, případně přebíral zlidovělé melodie či písně anonymních skladatelů.
Hájecký šraml se stal nedílnou součástí všech akcí pořádaných Občanským sdružením Vladislava Vančury, nejen v naší obci a v okolí, ale i v zahraničí.
Přejeme posluchačům Hájeckého šramlu potěšení z hezkých písniček a nestárnoucích melodií a jeho členům stále dobrou náladu a radost ze zpěvu a hry na hudební instrumenty. Váš zájem jsme připraveni uspokojit. 
 
   
 
logo-sraml.jpg
 
Jan Klíma, primáš
Kontakt:
ing.jan.klima@seznam.cz