Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vančurovské akce

 

Rozmarné léto hýřilo barvami32.-sympaticke-tanecnice-z-polska.jpg
 
O víkendu 25. června 2011 si v obci Háj ve Slezsku v Moravskoslezském kraji připomněli 120 let od narození spisovatele Vladislava Vančury na tradiční slavnosti Rozmarného léta. Bohatý program a hojná účast osobností veřejného života i občanů ozdobila letošní jubilejní vančurovský rok.
 
         Odpoledne bylo zahájeno koncertováním dechové hudby na náměstí v centru obce, které zpestřilo vystoupení mažoretek z polské Ratiboře. Mírové poselství vančurova roku symbolizovalo vypuštění holubů jako poslů míru. U pomníku Vladislava Vančury byly za hojné účasti položeny květiny. 
      Slavnost v Dohnálkově parku pak ke spokojenosti několika set účastníků otevřel svým vystoupením Hájecký šraml, nechyběla literární ukázka z knihy Ludmily Vančurové Dvacet šest krásných let, v níž poutavě vzpomíná na svého manžela Vladislava. Program oživily soubory ze Slovenska a Polska, zahrála cimbálovka a dixieland z místní ZUŠ, líbilo se vtipné vystoupení regionální lidové básnířky a spisovatelky Jany Schlossarkové, k poslechu a tanci zazpíval zpěvák Statis Prusalis. Mezi účastníky slavnosti, jež byla význačnou akcí Moravskoslezského kraje, zavítali europoslanci Vladimír Remek a Jaromír Kohlíček. Nouze nebyla ani o neformální diskuse. Oba politici měli stále s kým a o čem hovořit až do večerních hodin. Dokonce i první československý kosmonaut Vladimír Remek se večer po skončení slavnosti zapojil do úklidu v parku a po té se neformální debata přenesla i do stylové pivnice. Končilo se až hodně po půlnoci.
          Vančurovsky laděný byl ostatně celý týden. Žáci Základní umělecké školy V. Vančury, jež sídlí v umělcově rodišti, připravili se svými pedagogy program věnovaný jubileu tohoto významného spisovatele a humanisty, ale též 50. výročí výuky hudebních oborů v obci. Za to dostal ředitel ZUŠ dort ve tvaru klavíru, aby si učitelé i se svými žáky trochu osladili svou namáhavou, avšak záslužnou práci. Za účasti hostů ze Slovenska proběhl seminář k uměleckému odkazu V. Vančury, na němž hlavní referát přednesl literární historik docent Jiří Urbanec ze Slezské univerzity v Opavě. Na návrh Občanského sdružení V. Vančury byla obcí Háj ve Slezsku udělena Cena V. Vančury folklornímu souboru Sliačanska z družební obce Liptovské Sliače.
Jediné, co dělalo organizátorům vrásky, bylo počasí. Ještě těsně před sobotním polednem vydatně sprchlo, nakonec se ale obloha protrhala a do průvodu už vysvitlo sluníčko, které smálo na celý program Rozmarného léta.
 
   
 

 

Poznámka: Výběr z foto – viz fotogalerie.